12 Kasım 2018 Pazartesi

ANNE SÜTÜ içeriği





Anne sütü içeriği:


Anne sütünde protein olarak whey proteini ağırlıklıdır.

 Whey proteinin sindirimi kolaydır ve bebeği infeksiyondan korumada önemlidir. Whey:kazein oranı 70:30 dur.

Yağ olarak uzun zincirli yağ asitleri vardır, bu beyin gelişimi için önemlidir.

Karbohidrat olarak laktoz vardır. Laktoz beyinin büyümesi için gerekli enerjiyi sağlar, barsaklarda patojenlerin yerleşmesini önler, kalsiyum emilimini arttırır.


Emzirmenin ilk dakikalarında karbohidrattan zengin, sonlarında yağdan zengin süt olur. Son sütün doygunluk ve uyku düzeni üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.


İlk 5 gündeki süt kolostrumdur.

Lökosit, salgısal IgA, laktoferrin gibi immünolojik faktörlerden ve  sodyumdan zengin, laktozdan fakirdir. Az miktarda salgılanır.

5-15 günler arasında geçiş sütü olur, protein içeriği azalır, laktoz ve yağdan zengin hale gelir. Miktar olarak artmaya başlar.

15 günden sonra olgun süt gelir.


Anne sütündeki sitokinler, makrofajlar, laktoferrin, lizozim, alfa lactalbumin, nükleotidler, oligosakkaritler bebeği enfeksiyonlara karşı korur.

 Oligosakkaritler prebiyotik etki ile barsak florasını oluştururlar, laktobasil ve bifidobakterden zengin flora gelişimini sağlarlar.


Anne sütünde su oranı  yüksek olduğu için anne sütü alan bebeklere su verilmesi gerekmez. Anne sütünün % 87'si sudur ve emzirmenin ilk evresinde gelen süt, yani önsüt, su bakımından oldukça zengindir.


Anne sütündeki mikrobesinler anne beslenmesine göre değişir.

D vitamini düşük olduğu için ilk günlerde D vitamini desteği yapılmalıdır.

K vitamini anne diyetinden bağımsız düşüktür, o nedenle kanamayı önlemek için doğumda 1 mg. İM tek doz K vit. yapılmalıdır.

Anne sütündeki demir oranı ise düşük olmasına rağmen emilimi yüksek olduğu için bebeklerde ilk 6 ay anemi beklenmez.


Anne sütünü salgılatan iki hormon vardır: Prolaktin ve oksitosin..
Annenin prolaktin hormonu geceleri daha çok salgılanır. Bu yüzden  geceleri bebeği emzirmek anne sütünü arttırır. Emziren  anne  geceleri bebeğini emzirmek için uyansa bile kendini dinlenmiş hisseder.

Anne yorgun ve stresli olduğunda PRL yapımı azalır ve süt salgısı da azalır.

Süt yapımı artışı için memeyi tam boşaltması gerekir, bir meme tam boşalınca diğerine geçilmelidir, bu süre 5-30 dakika arasında değişir.


Bebeğin emerken anne memesini doğru pozisyonda tutması  gerekir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...