13 Şubat 2019 Çarşamba

Süt Çocuklarında Yalancı Kabızlık Tedavi Gerektirir mi?



Anne sütü, içeriğindeki whey proteininin özelliğinden dolayı sindirimi kolay bir besindir.  Anne sütü alan bebeklerde bağırsak hareketlerini arttıran bir hormon olan motilinin plazma seviyeleri yaşamın ilk haftalarında yüksektir . Buna bağlı olarak gastrokolik refleks çok daha aktiftir. Bu refleks ilk haftalardan sonra hızla azalır ve bebeklerin bir kısmında seyrek dışkılama başlar.
Bu tablonun oluşum mekanizması tam olarak bilinmez
 Şu ana kadar üç farklı görüş öne sürülmüştür. Birincisi, anne sütünün sindiriminin çok iyi olmasından dolayı geride bıraktığı posa oranının az olmasıdır . İkincisi, sindirilmiş anne sütünün kalın bağırsağa ulaşmadan ince bağırsaklarda daha uzun süre bekleyebilmesidir. Bu durum ince barsak immatüritesi ile açıklanmaktadır . Üçüncüsü ise anne sütünün içeriğinin, annenin beslenme alışkanlığından doğrudan etkilenmesi sonucu bağırsak hareketleri ve sindirim paterninin bebekten bebeğe değişmesidir.
Yalancı kabızlığın diğer adıyla seyrek dışkılamanın, kabızlıktan ayrımı önemlidir.
Yalancı kabızlık  yalnızca anne sütü alan bebeklerin sorunudur.
Bebek yaşamın ilk günlerinde normal dışkılar. Seyrek dışkılama 2.-3. haftalarda başlar.
 Burada, anne sütünün çok az posa bırakması nedeniyle rektumda dışkılama refleksini oluşturacak kadar gaita birikimi için süre geçmesi gerekmektedir.
Seyrek yapılan bu dışkı hiçbir zaman sertleşmez.
 Bebeğin keyfi çoğunlukla bozulmaz.
 Bu durum bebek altı aylık olduktan ve ek gıdalara başlandıktan sonra genellikle kaybolur .
 Öykü ve fizik muayene de ayırıcı tanı için çok önemlidir.
 Rektal tuşe yapılması, anal darlığı veya pelvik bir kitleyi ekarte etmemize yardımcı olabilir.
Tanıdan emin olunmadığı, çocuğun ve ailenin huzursuz olduğu durumlarda, çocuk hekimlerince düzenli olarak takip yapılması gerekebilir.
Yalancı kabızlıkta medikal tedaviye gereksinim yoktur.
Bazen aile kolik ağrılardan yakınabilir. Bu durumda karın masajı ve çocuğun bacaklarını bisiklet sürer gibi hareket ettirmek işe yarayabilir.
Rektal stimülasyona gereksinim yoktur.


Okmeydanı Tıp Dergisi 31(2):107-108, 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...