23 Haziran 2019 Pazar

YD DA SIVI ELEKTROLİT TEDAVİSİ


Serum sodyum değeri 135-145 mEq/L,
potasyum değeri 3,5-5 mEq/L,
 serum ozmolalitesi 275-290 mOsm/kg aralığında olmalıdır (Ozm=2 x serum sodyumu (mEq/L) + serum glukozu (mg/dL) / 18 + BUN (mg/dL) / 2,8).

 Bebeğin gebelik yaşına, hastalığın şiddetine ve sıvı-elektrolit dengesine göre mikro yöntemler kullanılarak stabilize olana kadar, genellikle ilk 3-4 gün, 8-24 saat aralıklarla serum elektrolitleri değerlendirilir .
Kan üre azotu, kreatinin düzeylerinin yükselmesi ve metabolik asidoz; ESS volümünün azaldığını gösterir

Fizyolojik kilo kaybı olarak yansıyan postnatal natriürez/diürez başlamadan önce intravenöz sıvılara sodyum eklenmez.
 İlk birkaç günden sonra ya da doğum ağırlığının %5’inden fazlasını kaybettikten sonra sodyum eklenebilir.
 İdame sodyum gereksinimi genellikle sıvılara 1-2 mEq/kg/gün sodyum klorür (NaCl) ilavesiyle karşılanır.
Yaşamın ilk haftasından sonra, bebeğin sıvı dengesi stabil olduğunda günlük 3-4 mEq/kg sodyum ve klorür verilmesi büyüme için yeterli pozititif sodyum dengesi sağlar.
Çok küçük prematüre bebeklerde renal immatüriteye bağlı kayıplar nedeniyle sodyum gereksinimi 6-8 mEq/kg/ gün kadar artabilir.

Potasyum desteğine yeterli idrar çıkışı olduktan, serum elektrolitleri ve böbrek işlevlerinin normal olduğu kanıtlandıktan sonra, 1-2 mEq /kg/gün miktarında başlanır ve bir-iki gün içinde bu miktar 2-3 mEq/kg gün olacak şekilde artırılabilir .


Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S55-S64

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...