Genelde kabızlık
çocuklarda istemli veya unutarak dışkı
tutmayla oluşmaktadır. Dışkı sertleşince daha zor ve daha az sıklıkla atılır.
Sertleşen dışkı anal irritasyon ve anal fissür gelişimine, bunun sonucunda da
dışkılama sırasında ağrıya neden olur.
Kabızlık
çocukluk çağında özellikle anne sütünden ayırma döneminde, tuvalet eğitimi ve
okul çocukluğunun başlangıç döneminde artış göstermektedir.
Çocukların %90 ında kabızlık fonksiyoneldir. Fonksiyonelkabızlık
tanısı Roma III H3a kriterlerinin en az iki tanesinin bulunması durumunda konulmaktadır.
Bu kriterler: son sekiz hafta içinde haftada iki veya daha az dışkılama,
haftada en
az bir defa dışkı kaçırma olması,
büyük çaplı
dışkı yapma, ağrılı dışkılama, dışkı tutma davranışı , rektumda sert dışkı.
Infantil dizkezi:
6 aydan
küçük bazı sağlıklı bebeklerde dışkılama
öncesinde en az 10 dakika
zorlanarak
ıkınma, ağlama ve dışkılama sonrasında rahatlama görülür.
Dışkılama eforu sırasında pelvik tabanın gevşeme
yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmekte. Bebeğin fizik muayenesi ve
gelişimi normaldir.
Aileye bu
durumun kendiliğinden düzeleceğini anlatmak gerekir.
Rektal
uyarıdan kaçınılmalıdır.
Kabızlıkta Laboratuvar:
Tiroid
fonksiyon testleri
Kan Ca,
glukoz,
Çölyak için EMA,tTGA
Tedavi:
1-Hasta ve
aile eğitimi:
Çocuğun her
gün özellikle yemeklerden sonra tuvalete oturtularak dışkılama alışkanlığı
kazandırılmalı.. Çocuklar bu konuda cezalandırılmamalıdır.
Tuvaletin de
çocuğun yapısına uygun olması gerekir. Ayak tabanları alttan desteklenmeyen
çocuklar tam olarak barsaklarını boşaltamazlar,
bu yüzden ayak altına destek konulmalıdır.
2-Beslenmenin
düzenlenmesi:
-Lifli gıdalara ağırlık verilmeli. Lifli
gıdalar bakliyat, kuru fasülye , nohut , mercimek,bulgur gibi baklagiller,
kepekli tahıllar, her türlü sebze, meyve özellikle armut, elma, incir, şeftali,
erik, kayısı, üzüm, turuncgiller, , kuru erik , kuru kayısı ( gün kurusu
kayısı) tüketilmeli.
-fast food
türü yiyecekler diyetten çıkarılmalı, patates, makarna , beyaz ekmek, kek,
şeker , çikolata tüketimi azaltılmalı
-ev yapımı
yoğurt, kefir gibi süt ürünleri barsak florasını toparlayacağı için kabızlığı
gidermede yardımcıdır.
-zeytinyağlı
yemek tüketimi arttrılmalı.
-Bol su
içimi özendirilmeli, sulu gıdaların tüketimi arttırılmalı.
3-İlaç
tedavisi:
Öncelikli
olarak yapılması gereken barsakta katılaşmış olan barsak içeriğinin
boşaltılmasıdır.
İnfant
döneminde bu amaçla lubrike edilmiş rektal termometre ile rektal uyarım veya
gliserin içeren supozituvarlar kullanılır, ancak sık uygulanmaları uygun
değildir.
Daha büyük
çocuklarda bu amaçla fosfat içeren lavmanlar kullanılmakta olup, infantlar için
önerilmez.
Katı gıda
almaya başlamamış olan infantlarda kabızlık tedavisinde ozmotik olarak aktif
karbonhidratlar içeren meyve suları (elma, armut gibi) veya ilaçlar
kullanılmalıdır.
Bu amaçla laktuloz, sorbitol ve elektrolit içermeyen polietilen glikol kullanılabilir.
Bu amaçla laktuloz, sorbitol ve elektrolit içermeyen polietilen glikol kullanılabilir.
Süt
çocuklarında mineral yağlar ve bisakodil veya senna gibi stimulan laksatifler
kullanılmaz.
Daha büyük
çocuklarda ise günlük laksatif kullanımı önerilir.
Bu amaçla
polietilen glikol, mineral yağları, magnezyum hidroksit, laktuloz ve sorbitol
kullanılabilir.
Ayrıca
probiyotiklerin kullanımını da öneren çalışmalar mevcuttur.
Laksatif
tedavisinde amaçlanan inkontinans olmadan günde bir kez dışkılamadır.
Bu amaçla
tedavi aylar hatta bir yılı aşkın devam edebilir.
Hastalar
ortalama 3-4 ayda bir kontrole çağırılmalı ve muayeneleri yapılarak,
hastalıklarının genel gidişatı ile ilgili bilgiler alınmalıdır.
Bu hastalardaki tedavi başarısızlığının en çok nedeni tedaviye olan uyumsuzluktur.
Bu hastalardaki tedavi başarısızlığının en çok nedeni tedaviye olan uyumsuzluktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder