26 Aralık 2018 Çarşamba

Çocuklarda Kabızlık




Genelde kabızlık çocuklarda  istemli veya unutarak dışkı tutmayla oluşmaktadır. Dışkı sertleşince daha zor ve daha az sıklıkla atılır. Sertleşen dışkı anal irritasyon ve anal fissür gelişimine, bunun sonucunda da dışkılama sırasında ağrıya neden olur.
Kabızlık çocukluk çağında özellikle anne sütünden ayırma döneminde, tuvalet eğitimi ve okul çocukluğunun başlangıç döneminde artış göstermektedir.
Çocukların  %90 ında kabızlık fonksiyoneldir. Fonksiyonelkabızlık tanısı Roma III H3a kriterlerinin en az iki tanesinin bulunması durumunda konulmaktadır. Bu kriterler: son sekiz hafta içinde haftada iki veya daha az dışkılama,
haftada en az bir defa dışkı kaçırma olması,
büyük çaplı dışkı yapma, ağrılı dışkılama, dışkı tutma davranışı , rektumda sert dışkı.

Infantil dizkezi:
6 aydan küçük  bazı sağlıklı bebeklerde dışkılama öncesinde  en az 10 dakika
zorlanarak ıkınma, ağlama ve dışkılama sonrasında rahatlama görülür.
 Dışkılama eforu sırasında pelvik tabanın gevşeme yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmekte. Bebeğin fizik muayenesi ve gelişimi normaldir.
Aileye bu durumun kendiliğinden düzeleceğini anlatmak gerekir.
Rektal uyarıdan kaçınılmalıdır.



Kabızlıkta Laboratuvar:

Tiroid fonksiyon testleri
Kan Ca, glukoz,
 Çölyak için EMA,tTGA



Tedavi:

1-Hasta ve aile eğitimi:
Çocuğun her gün özellikle yemeklerden sonra tuvalete oturtularak dışkılama alışkanlığı kazandırılmalı.. Çocuklar bu konuda cezalandırılmamalıdır.
Tuvaletin de çocuğun yapısına uygun olması gerekir. Ayak tabanları alttan desteklenmeyen çocuklar tam olarak barsaklarını  boşaltamazlar, bu yüzden ayak altına destek  konulmalıdır.

2-Beslenmenin düzenlenmesi:
 -Lifli gıdalara ağırlık verilmeli. Lifli gıdalar bakliyat, kuru fasülye , nohut , mercimek,bulgur gibi baklagiller, kepekli tahıllar, her türlü sebze, meyve özellikle armut, elma, incir, şeftali, erik, kayısı, üzüm, turuncgiller, , kuru erik , kuru kayısı ( gün kurusu kayısı) tüketilmeli.
-fast food türü yiyecekler diyetten çıkarılmalı, patates, makarna , beyaz ekmek, kek, şeker , çikolata tüketimi azaltılmalı
-ev yapımı yoğurt, kefir gibi süt ürünleri barsak florasını toparlayacağı için kabızlığı gidermede  yardımcıdır.
-zeytinyağlı yemek tüketimi arttrılmalı.
-Bol su içimi özendirilmeli, sulu gıdaların tüketimi arttırılmalı.

3-İlaç tedavisi:
Öncelikli olarak yapılması gereken barsakta katılaşmış olan barsak içeriğinin boşaltılmasıdır.
İnfant döneminde bu amaçla lubrike edilmiş rektal termometre ile rektal uyarım veya gliserin içeren supozituvarlar kullanılır, ancak sık uygulanmaları uygun değildir.
Daha büyük çocuklarda bu amaçla fosfat içeren lavmanlar kullanılmakta olup, infantlar için önerilmez.
Katı gıda almaya başlamamış olan infantlarda kabızlık tedavisinde ozmotik olarak aktif karbonhidratlar içeren meyve suları (elma, armut gibi) veya ilaçlar kullanılmalıdır. 
Bu amaçla laktuloz, sorbitol ve elektrolit içermeyen polietilen glikol kullanılabilir.
Süt çocuklarında mineral yağlar ve bisakodil veya senna gibi stimulan laksatifler
kullanılmaz.
Daha büyük çocuklarda ise günlük laksatif kullanımı önerilir.
Bu amaçla polietilen glikol, mineral yağları, magnezyum hidroksit, laktuloz ve sorbitol kullanılabilir.
Ayrıca probiyotiklerin kullanımını da öneren çalışmalar mevcuttur.

Laksatif tedavisinde amaçlanan inkontinans olmadan günde bir kez dışkılamadır.

Bu amaçla tedavi aylar hatta bir yılı aşkın devam edebilir.
Hastalar ortalama 3-4 ayda bir kontrole çağırılmalı ve muayeneleri yapılarak, hastalıklarının genel gidişatı ile ilgili bilgiler alınmalıdır. 
Bu hastalardaki tedavi başarısızlığının en çok nedeni tedaviye olan uyumsuzluktur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...