7 Haziran 2019 Cuma

bebek doğum odasında ilk yapılacaklar




  Doğum salonunun sıcaklığı, mümkünse, ≥ 26 °C da tutulmalı, doğum salonundaki radyant ısıtıcı ve küvöz 15-20 dakika önceden ısıtılmalıdır.

    Her doğumda canlandırmanın başlangıç basamaklarını bilen bir kişi, riskli doğum beklentisinde, NRP eğitimi almış ve canlandırma basamaklarını tam olarak uygulayabilen ikinci kişi bulunmalıdır.

Çoğul gebeliklerde bu sayı, her bebek için iki kişi olacak şekilde ayrı hesaplanmalı.

1.    Term, tonusu iyi ve solunum çabası yeterli olan bebekler sağlıklı doğmuş kabul edilmelidir.                                                                                                        
Özellikle travaysız ve geç prematüre (340/7 - 366/7 hafta arası)  veya erken term (370/7 - 386/7 hafta arası) sezaryen ile doğmuş bebeklerin henüz doğum salonunda iken takipne, dispne bulguları ortaya çıkabilir. 

ILCOR-2015, canlandırma gerektirmeyen tüm term ve prematüre bebeklerde göbeğin en erken 30 saniye sonra klemplenmesini önermektedir

 Aspirasyon her bebeğe yapılmamalıdır, aktif ve solunum çabası iyi olan bebeklerde ağız içi ve burnun steril bir bezle silinmesi yeterlidir  önce ağız sonra burun deliklerinin aspire edilmesi önerilmektedir.

Şiddetli ve derin aspirasyon uygulanmamalıdır. Doğum sonrası ilk dakikalarda arka farinksin uyarımı vagal yanıt oluşturarak, ağır bradikardi ve apneye yol açabilir.

    Term bebekler doğum sonrası, başından başlayarak kuru ve ılık çarşaflarla kurulanmalı, ıslanan çarşaflar bebekten uzaklaştırılmalı, başa kulakları da içine alacak şekilde şapka giydirilmelidir.                                                                                                 
    Term bebekler için anne gövdesi üzerine yatırılarak cilt temasının sağlanması ve sırtının ılık çarşafla örtülmesi de yararlıdır.                                                                         
 <30 hafta doğan prematüre bebekler doğum sonrası kurulanmadan hemen polietilen plastik torbalara alınmalı, başlarına şapka giydirilmeli ve radyant ısıtıcı altına ya da küvözlere konmalıdır.                                                                      

30 hafta prematürelere de uygulanabilir ancak hipertermiye dikkat!

    Göz proflaksisi için henüz uygulanması önerilen ideal bir preparat yoktur.       
    Ülkemizde  %1 azitromisin,  % 0.3 gentamisin ya da % 0.3 tobramisin kullanılabilir.

 Tüm term yenidoğanlara doğumda veya ilk gün 1 mg K1 vitamini İM tek doz olarak uygulanmalıdır. Ülkemizde de, uygulama kolaylığı açısından, şimdilik <1500 g doğanlara 0.5 mg, >1500 g doğanlara 1.0 mg K vitaminin tek doz İM yapılmaktadır.


Solunum çabası yeterli olan ve dispne bulgularının eşlik etmediği yenidoğanlar için ilk dakikalarda siyanozun devam ediyor olması, çoğu zaman sadece postnatal adaptasyona bağlıdır. Bu nedenle hemen oksijen desteğine başlanmamalı, oda oksijeninde solumaya devam etmesi beklenmelidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...