9 Mart 2020 Pazartesi

korozif madde içimi

Güçlü alkaliler NaOH, KOH, LiOH, Ca(OH)2, Na3 PO4, Na2 CO3 olarak sayılabilir.
Güçlü asitler ise; asetik asit, sitrik asit, fosforik asit ve hidroklorik asittir.
Kostik hasara neden olabilen oksitleyici ajanlar; hidrojen peroksit, sodyum hipoklorit, kalsiyum hipoklorit, potasyum permanganat iken fenoller ise fenol ve salisilik asittir.

Deterjanlar, sabunlar, şampuanlar ve aşındırıcılar, temizleyiciler, bulaşık makinesi parlatıcıları non-toksik olup, korozif hasara neden olmazlarken,
 yumuşatıcılar ve bulaşık makinesi deterjanları ise korozif hasara yol açabilirler.

 Kostikler kuvvetli alkali ve asit özellikteki maddelerdir, dokuda ciddi hasar oluştururlar.
 Evlerde yaygın olarak kullanılan kireç ve yağ çözücüler (NaOH), lavabo açıcılar (NaOH, KOH), tuvalet temizleyiciler (H2SO4, HCl), fırın temizleyiciler (NaOH) güçlü korozif ajanlardır.
Ağartıcılar içinde yer alan sodyum hipoklorit (çamaşır suyu), % 3-6 (genellikle %5.4) konsantrasyondadır, konsantrasyonu ve maruziyet süresine göre hafif irritan ya da korozif etkili olabilir.
Güçlü koroziflerle mukoza teması birkaç saniyede hasara neden olabilir.

. Kostik madde alımı sonrasında çocukların yarısı ile 2/3’ünde semptom yoktur (semptomların gelişmesi 24-48 saati bulabilir).
Ses boğukluğu ve stridor varlığı, laringeal veya epiglottik etkilenmenin göstergeleridir.
Ağızdan salya akması, gıda reddi, disfaji/odinofaji, huzursuzluk, hematemez, kusma, retrosternal veya abdominal ağrı, göğüs veya karın hassasiyeti gibi semptomlar,
 fizik muayenede ise orofaringeal lezyonlar, ateş, taşikardi, dispne, karın hassasiyeti gibi bulgular olabilir.
Semptom ve klinik bulgularla özofageal hasar derecesi arasında doğrudan ilişki olmayabilir.

Özofageal hasar saptananların %12’sinde orofaringeal lezyon yokken, orofaringeal lezyon olmayanların da %1’inde striktür saptanmıştır.
 Ağızdan salya akması ve disfaji varlığı genellikle özofageal hasara işaret eder.
Yine klinik bulguları olmayanlarda gastrik hasar olabilir, buna karşın klinik bulgu olanlarda da gastrik hasar gözlenmeyebilir.


İV mayi, hava yolu güvenliğinin sağlanması, havayolu stabil değilse fiberoptik laringoskop ile direk bakı altında entübasyon uygulanır, cerrahi havayolu açılması gerekebilir. Kusturma, aktif kömür, nötrolizan ajan uygulamaları kontrendikedir, kusma veya perforasyona neden olabileceğinden su veya süt ile dilüsyon önerilmez.
Kortikosteroitler ciddi özofageal yanıklarda sıklıkla kullanılıyor olsa da, metaanalizlerde striktürü azalttığı gösterilememiştir, havayolu semptomu olanlarda kullanılmalıdır.
 Asit baskılayıcı ajanlar (H2 RA, PPİ) özofageal mukozal iyileşmeyi sağlamak ve striktür gelişimini azaltmak düşüncesiyle kullanılsa da, etkinliği kanıtlanmamıştır.
Yüksek ateş varsa (bakteriyemi, aspirasyon pnömonisi) antibiyotikler ampirik olarak kullanılabilir, perforasyon kanıtları varsa kullanılmalıdır.
 İlk endoskopi öncesi (düşük perforasyon riski ve sekonder bakteriyemi riski nedeniyle) antibiyotik profilaksisi yapılabilir, yine steroit başlanan hastalarda antibiyotikler başlanabilir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...