9 Mart 2020 Pazartesi

PİL YUTULMASI

Pil yutulması durumunda; kusturma denenmemeli, katartik uygulanmamalı, balon kateter veya nazogastrik sonda ile kör olarak pil çıkarılmamalıdır.
 Beş yaş altı çocuklar, > 20 mm pil yutulması, çoklu pil yutulması en riskli durumları oluşturur.
Yuvarlak pil özofagusta takıldığında çok acil olarak, 2 saat içinde çıkarılmayı gerektirir.
 Özofagusta takılmış pil, trakeoözofageal fistül, özofageal perforasyon, özofageal striktür, vokal kord paralizisi, aortoözofageal fistül, trakeal stenoz veya trakeomalazi, kardiyak arrest gibi ölümcül kompikasyonlara yol açabilir.
Mideye geçen piller daha benign bir süreç izler ve genellikle spontan olarak ilerleyip çıkarlar. NASPGHAN tedavi akış şemasına göre gastrik yerleşimli pillerde;
 çocuk 5 yaş altında ve pil çapı ≥ 20 mm ise 24-48 saat içinde pil endoskopik olarak çıkarılmalı, çocuk ≥ 5 yaş ve/ veya pil çapı < 20 mm ise çocuk ayaktan takip edilebilir, pil spontan çıkmamışsa 10-14 gün sonra direk batın grafisi kontrolü yapılır.
 Bu arada semptom gelişirse veya belirtilen süreçte pil çıkmamışsa, endoskopik olarak mideden çıkarılır. Çocuk > 5 yaş olmakla birlikte pil çapı ≥ 20 mm ise, 48 saat sonra kontrol grafi çekilir, pil midede ise, endoskopik olarak çıkarılır.

NASPGHAN tedavi akış şemasına göre gastrik yerleşimli pillerde;
çocuk 5 yaş altında ve pil çapı ≥ 20 mm ise 24-48 saat içinde pil endoskopik olarak çıkarılmalı,
çocuk ≥ 5 yaş ve/ veya pil çapı < 20 mm ise çocuk ayaktan takip edilebilir, pil spontan çıkmamışsa 10-14 gün sonra direk batın grafisi kontrolü yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...