25 Ocak 2019 Cuma

acilde ateşli çocuğa yaklaşım


Acile ateş şikayeti ile gelen çocuk toksik değilse ateş kaynağı büyük olasılıkla viraldir.
Amaç ciddi bakteriyel enfeksiyonu tanıyabilmek olmalıdır. Tam bir fizik muayene yapılmalıdır.  Menengial irritasyon , akciğer sesleri, kalp,  orofarenx, KBB muayenesi- tympanlar , batın muayenesi , hepatosplenomegali ve LAP açısından değerlendirme yapılmalıdır.
Hipotansiyon açısından tansiyon ölçülmeli, gerekirse puls oksimetre ile saturasyon bakılmalı, hipoksi varlığında alt solunum yolu enfeksiyonu akla gelmelidir.
Özellikle MSS ( menenjit, ensefalit) hastalıklarını atlamamak önemlidir.
Acile basvuran çocuklarda en sık ateş nedenleri, tonsilofarenjit, sinüzit , otit gibi USYE, akciğer enfeksiyonu, İYE dir.  Her ateşli çocukta idrar mutlaka bakılmalıdır.
Küçük çocuklarda akciğer enfeksiyonu daima göz önünde bulundurulmalı, her  zaman dinleme bulgusu olmayacağı hatırlanmalıdır.  Döküntü açısından mutlaka değerlendirilmelidir.

Daha önce ateşi olduğu söylenen hasta muayene sırasında ateş normal olsa bile ateşli kabul edilmelidir.  Tam ve dikkatli bir muayeneni yanında , iyi bir anemnez almak ta tanı koymada önemlidir. Gerekirse enfeksiyon markerlerina bakılmalıdır. Şüphede olgularda müşadehe takibi ile ateş süreci değerlendirilmelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...