22 Nisan 2019 Pazartesi

Allerjik Rinit

Alerjik rinitte sen sık nedenler :  polen , ev tozu akarları, hayvan tüyleri, küf mantarı ve sentetik, katkı maddeli besinlerdir.

1- Polen alerjisi erken ilkbahar ve erken yaz döneminde görülür.
Polen alerjisini neden olduğu rinit mevsimsel alerjik rinit , saman nezlesi olarakta bilinir.
Erken ilkbahar döneminde en sık  neden söğüt, kavak polenleri,  erken yaz döneminde buğdaygiller daha sıktır.
2- Ev tozu alerjisi: Ev tozu akarları yıl süren alerjik rinitten sorumludur. Buna perenial rinit te denir. Ev tozu alerjisinden akarlar, küf mantarları, hayvan tüyleri, hamam böceği, böcek artıkları , katkı maddeli besinler sorumludur. , en çok D.Farinae  ( spİgE d2  ) görülür. Akarlar nemli ortamda , mantarlar da banyo, mutfak gibi loş ve nemli ortamda, ev bitkisi toprağında yaşarlar.

Alerjik rinit bulguları:
 Burun akıntısı, hapşuruk, burun tıkanıklığı, burunda ve damakta kaşıntı olur.
 Geniz akıntısı ve buna bağlı öksürük, koku almada azalma, yorgunluk hissi, zinde uyanamama, dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü olabilir.
Bazen alerjik konjoktivit eşlik eder. Gözlerde kızarıklık, kaşıntı olur. Bu kişiler atopiktir, egzema gibi cilt bulguları da sıktır.
Tanıda en önemli nokta anamnezdir.
 Fizik muayenede:  Nazal mukoza ödemli, nemli ve soluk görünür. Burun içinde saydam  sekresyon görülür, konkalar hipertrofiktir.
Tanı için  spesifik İgE bakılabilir  , ancak negatif olması tanıyı ekarte ettirmez.
Tedavide alerjen maddeden kaçınma esastır. Özellikle hapşuruk ön planda ise antihistaminikler etkilidir. Burun tıkanıklığının ön planda olduğu durumda nazal kortıkosteroidler daha etkilidir. nazal KS etkisi 10.gunden sonra başlar. Serum fizyolojikle nasal irrigasyon da tedavinin bir parcasıdır.
Seçilmiş hastada immunoterapi de etkili bir tedavidir.

Öneriler:
Polen mevsiminde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak, kapı ve pencereleri polenlerin uçuştuğu sabah erken  saatlerde açmamak, gerekirse maske takmak,
Ev içinde havanın  kurumasını önlemek için kalorifer peteklerine su kapları koymak,
Odayı sık sık havalandırmak,
Evde hayvan ve bitki beslememek,
Tüylü ve yünlü battaniye ve  halı kullanmamak,
Peluş oyuncakla oyun oynamasına ve uyumasına  izin verilmemeli. eğer oyuncağından vazgeçemiyorsa, oyuncak haftada bir 24 saat derin dondurucuda bekletilmeli.
Çarşaf ve yastıklar 60 derecede haftada bir yıkamak,
Ev tozunu nemli bir bezle sık sık almak,
 Toz tutan kitap, biblo gibi eşyaları kapalı dolapta muhafaza etmek..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...