6 Mayıs 2020 Çarşamba

ÇOCUKLARDA VİTAMİNLER







Vitamin ve mineraller bağışıklıkta önemlidir. A, B , C , D , E, K vitaminleri ve demir , çinko , selenyum gibi minareller bağışıklık sistemi için gereklidir.
*A vitamini: Yumurta, süt, havuç, domates, kabak , ıspanak, koyu yeşil yapraklı ve trabzon hurması, kayısı gibi turuncu sebzeler A vitamininden zengin besinlerdir.
*B vitamin: Kırmızı et, balık, süt, yumurta, ıspanak, domates, yeşil yapraklı bitkiler, kuru baklagiler, muz.
*C vitamini: Limon, portakal, mandalina, dolmalık biber, maydanoz, kivi ve greyfurt, kuşburnu bol miktarda C vitamini içerir.
*D vitamini : Süt ürünleri, uskumru,sardalya, somon gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı, kuzu ciğeri, maydanoz, tatlı papates, ısırgan otu , mantar .
D vitamini ağırlıklı olarak güneşten alınmalıdır.
*E Vitamini: Antioksidan özelliği vardır. Fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve tahinde bulunur..
*K vitamini: Koyu yeşil yapraklılar , brokoli, bamya , maydanoz , lahana, havuç.
*Çinko: Kırmızı et, yumurta, ıspanak, süt, yoğurt, kabak çekirdeği ve ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar doğal bir antioksidan olan çinko bakımından zengin besinlerdir
*Demir: kırmızı et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kereviz yaprağı, roka ve kuru kayısıdır. Demir C vitamini ile beraber alındığında emilimi artar. Sabah kahvaltısında yumurtanın yanında C vitamininden zengin domates ve sivri biber verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anafilaksiye Genel Bir Bakış

  Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT   Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...