Vitamin
ve mineraller bağışıklıkta önemlidir. A, B , C , D , E, K
vitaminleri ve demir , çinko , selenyum gibi minareller bağışıklık sistemi için gereklidir.
*A
vitamini:
Yumurta,
süt, havuç, domates, kabak , ıspanak, koyu yeşil yapraklı ve
trabzon hurması, kayısı gibi turuncu sebzeler A vitamininden
zengin besinlerdir.
*B
vitamin:
Kırmızı et, balık, süt, yumurta, ıspanak, domates, yeşil
yapraklı bitkiler, kuru baklagiler, muz.
*C
vitamini:
Limon, portakal, mandalina, dolmalık biber, maydanoz, kivi ve
greyfurt, kuşburnu bol miktarda C vitamini içerir.
*D
vitamini : Süt
ürünleri, uskumru,sardalya, somon gibi yağlı balıklar, yumurta
sarısı, kuzu ciğeri, maydanoz, tatlı papates, ısırgan otu ,
mantar .
D
vitamini ağırlıklı olarak güneşten alınmalıdır.
*E
Vitamini: Antioksidan
özelliği vardır. Fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı
sebzeler, kuru baklagiller ve tahinde bulunur..
*K
vitamini:
Koyu yeşil yapraklılar , brokoli, bamya , maydanoz , lahana, havuç.
*Çinko:
Kırmızı et, yumurta, ıspanak, süt, yoğurt, kabak çekirdeği
ve ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar doğal bir
antioksidan olan çinko bakımından zengin besinlerdir
*Demir:
kırmızı et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru
baklagiller, kereviz yaprağı, roka ve kuru kayısıdır. Demir C
vitamini ile beraber alındığında emilimi artar. Sabah
kahvaltısında yumurtanın yanında C vitamininden zengin domates
ve sivri biber verilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder