1 Mart 2019 Cuma

prebiyotikler- probiyotikler

PREBİYOTİK:

‘Seçici olarak fermente olabilen, gastrointestinal mikroorganizmaların kompozisyon ve/veya aktivitesini etkileyerek bireyin iyi olma hali ve sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan besin bileşenleridir.’

 3 World Gastroenterology Organisation Global Guidelines, 2011


Meyveler :
Muz, elma, çilek, üzüm

 Sebzeler :
Hindiba, enginar, yerelması, kuşkonmaz, kereviz, soğan, sarımsak, pırasa, domates, hardal bitkisi

Kurubaklagiller:
Soya fasülyesi, mercimek, kurufasulye, nohut, bezelye

Tam tahıllar:
 Tam buğday, arpa, çavdar, yulaf, karabuğday, kepekli pirinç

Yağlı tohumlar:
Keten tohumu, badem, ceviz, zeytin

 Bal

PROBİYOTİK:

Yeterli miktarda alındıklarında endojen mikrofloranın özelliklerini geliştirerek, konakçı sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır.’

Joint FAO-WHO Working Group Report, 2000


Yoğurt:

 Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliğine Göre; ‘Yoğurt Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermentasyonu ile meydana gelen koagüle ürünüdür’ + Lactobacillus türleri + Bifidobakterium türleri

Kefir:

Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliğine Göre; Kefir, fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus ve Acetobacter cinslerinin değişik suşları ile laktozu fermente eden (Kluyveromyces marxianus) ve etmeyen mayaları (Saccharomyces unisporus, Saccharomyces cerevisiae ve Saccharomyces exiguus) içeren starter kültürler ya da kefir tanelerinin kullanıldığı fermente süt ürününüdür.


peynir:


Cheddar:L.salivarius, L.paracasei, L.casei, L.acidophilus, B.lactis, B.longum, B.infantis,
Beyaz peynir:L.acidophilus


diğer.
Boza,Tarhana ,Turşu ,Soya ürünleri , Hardaliye ,Şalgam suyu, Sofralık zeytin

Fermente sucuk, kavurma, jambon, pastırma, tütsülenmiş etler, kurutulmuş/tuzlanmış et ürünleri


Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme

QUORUM SENSİNG EO

QUORUM  SENSİNG  inhibisynu yapan esansiyel yağlar: pseudomanas: clove, tarcın  nane, gül, lavanta e.coli: nane, gül, lavanta, biberiye, ıtır