PREBİYOTİK:
‘Seçici olarak fermente olabilen,
gastrointestinal mikroorganizmaların
kompozisyon ve/veya aktivitesini etkileyerek
bireyin iyi olma hali ve sağlığı üzerinde
olumlu etkileri olan besin bileşenleridir.’
3
World Gastroenterology Organisation Global Guidelines, 2011
Meyveler :
Muz, elma, çilek, üzüm
Sebzeler :
Hindiba, enginar, yerelması, kuşkonmaz, kereviz,
soğan, sarımsak, pırasa, domates, hardal bitkisi
Kurubaklagiller:
Soya fasülyesi, mercimek, kurufasulye, nohut, bezelye
Tam tahıllar:
Tam buğday, arpa, çavdar, yulaf, karabuğday, kepekli
pirinç
Yağlı tohumlar:
Keten tohumu, badem, ceviz, zeytin
Bal
PROBİYOTİK:
Yeterli miktarda alındıklarında
endojen mikrofloranın özelliklerini geliştirerek,
konakçı sağlığını olumlu yönde etkileyen
canlı mikroorganizmalardır.’
Joint FAO-WHO Working Group Report, 2000
Yoğurt:
Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliğine Göre;
‘Yoğurt Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve
Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit
fermentasyonu ile meydana gelen koagüle ürünüdür’
+ Lactobacillus türleri
+ Bifidobakterium türleri
Kefir:
Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliğine Göre;
Kefir, fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri,
Leuconostoc, Lactococcus ve Acetobacter cinslerinin değişik
suşları ile laktozu fermente eden (Kluyveromyces marxianus) ve
etmeyen mayaları (Saccharomyces unisporus, Saccharomyces
cerevisiae ve Saccharomyces exiguus) içeren starter kültürler ya
da kefir tanelerinin kullanıldığı fermente süt ürününüdür.
peynir:
Cheddar:L.salivarius, L.paracasei, L.casei, L.acidophilus,
B.lactis, B.longum, B.infantis,
Beyaz peynir:L.acidophilus
diğer.
Boza,Tarhana ,Turşu ,Soya ürünleri , Hardaliye ,Şalgam suyu, Sofralık zeytin
Fermente sucuk, kavurma, jambon, pastırma, tütsülenmiş
etler, kurutulmuş/tuzlanmış et ürünleri
Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Anafilaksiye Genel Bir Bakış
Anafilaksiye Genel Bir Bakış Dr.NevinKURT Anafilaksi u Alerjinin, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen en ciddi klinik tablosud...
-
normal değerler: 200-350 mikrogram 900 e kadar normal..<100 ağır eksiklik, b 12 düzeyi normalken b 12 vit. eksikliği olabilir.beraberin...
-
CRP: CRP normal düzeyi genellikle < 0.3 mg/dL olarak kabul edilir. CRP’de yaşa ve cinsiyete bağlı da bazı farklılıklar olabilir, nor...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder